Wykonanie
Premiera. Tak długo przymierzałam się do zrobienia czegoś z ciasta pierogowego i cały czas myślałam, że nie dam rady, bo to takie trudne i pracochłonne. Dziś nadszedł ten dzień i jestem chyba wyleczona z tego
dziwnego założenia. Otóż wcale nie było to dużo pracy, jedynie nieco cierpliwości trzeba włożyć w lepienie, ale nie tak strasznie jak myślałam. Oczywiście chyhały różne wymówki, typu „nie mam wałka do ciasta“, ale nie dałam się. Owinęłam butelkę po
winie (pysznym zresztą) folią i do roboty. W końcu moja babcia używała tylko butelki i dała radę. Następnym razem może zrobię trochę większe i dokładniej je posklejam, bo jednak pod wpływem temparatury niektóre się pootwierały.Przepis na ciasto pierogowe400 g
mąki200 ml
wody1
jajkodo wypełnienia:
kapusta kiszonapieczarki lub inne
grzybysól i
pieprzmoże być mała
cebulaCiasto na pierogi robimy w ten sposób, że usypujemy kopiec z
mąki, tworzymy na środku dołek, wbijamy tam
jajko i wlewamy
wodę. Zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i przestanie przyklejać się i rwać.Farsz przygotowujemy sobie wsześniej. Smażymy
grzyby z
cebulą, dodajemy
kapustę i smażymy, aż
kapusta będzie miękka, na koniec doprawiamy i studzimy.Wałkujemy ciasto na cienki placek, kroimy w kwadraty. Nakładamy na każdy kwadrat trochę farszu i sklejamy w paczuszki. Piec około 20 minut przy 180 ˚CZarówno ciasto, jak i środek wydedukowałam sama, bo zależało mi na tym, aby wszystko było bardzo proste. Generalnie pomysł jest mojej mamy, robi je na święta. Takie paczki można śmiało zamrozić, wtedy nie piekłabym ich na tak bardzo ciemno i
potem podpiekła jeszcze przed podaniem. Świetne danie na każdą okazję, można wypełniać różnymi innymi farszami.