ßßß Cookit - przepis na Pierogi z grzybami - Lejkowiec dęty

Pierogi z grzybami - Lejkowiec dęty

nazwa

Wykonanie

nadzienie
grzyby - lejkowiec dęty ok 3 kg
2 jajka
bułka tarta ok 5-6 łyżek
sól
pieprz
1 cebula
tłuszcz do smażenia
ciasto
1 kg mąki
2 jajka
szczypta soli
woda
Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. Zemleć w maszynce lub robocie. Kiedyś były siekane ręcznie) Dodać jajka bułkę tartą, sól i pieprz oraz przysmażoną na tłuszczu cebulkę, wymieszać dokładnie.
Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki lub kwadraty i lepić dowolne pierogi nadziewane grzybami
Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem przysmażonym z cebulką.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/10/pierogi-z-grzybami-lejkowiec-dety.html