ßßß Cookit - przepis na Krówka, szybkie ciasto bez pieczenia

Krówka, szybkie ciasto bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Tiramisu jest super, ale kto powiedział, że my nie mamy równie dobrego ciasta bez pieczenia? Kolejny przepis, który tak jakoś do mnie dotarł, pocztą pantoflową, najpierw do Macieja, kolegi mojej siostry, a potem do mnie. Ciasto jest po prostu genialne, nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest dużo pracy, ale właściwie najwięcej zajmuje ugotowanie kremu budyniowego, reszta to już jak zabawa w klocki, dziecinnie prosta. Jeżeli będziecie mieć zupełnie mało czasu, możecie ewentualnie kupić gotowy krem, bez gotowania, miksuje się go tylko z mlekiem. To wprawdzie nie to samo, ale jakieś pocieszenie dla tych najbardziej zabieganych.
Przepis na krówkę
Warstwy kolejno od spodu:
herbatniki petit beurre (petibery)
krem budyniowy
krakersy
karmel (można kupić gotowy w puszcze)
krakersy
bita śmietana
gorzka czekolada starta na tarce
Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 margaryny Kasi
Przygotowanie kremu:
W jednej szklance mleka rozrobić wszystkie składniki oprócz margaryny. Pozostałe mleko zagotować i dolać resztę. Pogotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu zmiksować z margaryną.
Bita śmietana
600 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3 fixy do ubijania śmietany
Przygotowanie całości:
Na blaszce lub w płaskim prostokątnym naczyniu ceramicznym układamy kolejne warstwy, według opisu, jak wyżej. Na koniec dekorujemy czekoladą startą na tarce i wkładamy do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Warto zaprosić gości, jak już zrobicie to ciasto, nie będą mogli wyjść z zachwytu :-)
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2011/10/krowka-szybkie-ciasto-bez-pieczenia.html