Wykonanie
Tiramisu jest super, ale kto powiedział, że my nie mamy równie dobrego ciasta bez pieczenia? Kolejny przepis, który tak jakoś do mnie dotarł, pocztą pantoflową, najpierw do Macieja, kolegi mojej siostry, a
potem do mnie. Ciasto jest po prostu genialne, nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest dużo pracy, ale właściwie najwięcej zajmuje ugotowanie kremu budyniowego, reszta to już jak zabawa w klocki, dziecinnie prosta. Jeżeli będziecie
mieć zupełnie mało czasu, możecie ewentualnie kupić gotowy krem, bez gotowania, miksuje się go tylko z
mlekiem. To wprawdzie nie to samo, ale jakieś pocieszenie dla tych najbardziej zabieganych.Przepis na
krówkęWarstwy kolejno od
spodu:
herbatniki petit beurre (petibery)krem budyniowy
krakersykarmel (można kupić gotowy w puszcze)
krakersybita śmietanagorzka czekolada starta na tarceKrem budyniowy:3 szklanki
mleka3
żółtka1
cukier waniliowy3 łyżki
cukru pudru3/4 szklanki
mąki krupczatki3/4
margaryny KasiPrzygotowanie kremu:W jednej szklance
mleka rozrobić wszystkie składniki oprócz
margaryny. Pozostałe
mleko zagotować i dolać resztę. Pogotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu zmiksować z
margaryną.
Bita śmietana600 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru3
fixy do ubijania
śmietanyPrzygotowanie całości:Na blaszce lub w płaskim prostokątnym naczyniu ceramicznym układamy kolejne warstwy, według opisu, jak wyżej. Na koniec dekorujemy
czekoladą startą na tarce i wkładamy do lodówki, najlepiej na 24 godziny.Warto zaprosić gości, jak już zrobicie to ciasto, nie będą mogli wyjść z zachwytu :-)