ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomasło 200 gramówmąka 400 gramówcukier puder 150 gramówcukier waniliowy 1 sztukżółtka 2 sztukmleko 100 mililitrówczekolada gorzka 150 gramówgoździk 1 sztukśmietana kremowa 200 mililitrówWykonanie:Do przesianej mąki dodać cukier waniliowy, cukier puder. Mieszając, dodawać żółtka oraz pokrojone masło. Wlewać mleko i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Wstawić na 60 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości 3 mm. Szklanką, foremka lub nożem wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Szpatułką oddzielić ciastka od papieru, rozłożyć na stolnicy i pozostawić do ostygnięcia.Krem: połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z utłuczonym goździkiem, ostudzić. Również podgrzać śmietanę, ale nie zagotować, wymieszać z czekoladą i wystudzić.Kremem posmarować połowę ciastek, przykryć pozostałymi i oprószyć cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia HiszpańskaPowyżej 1 rokuDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: