ßßß Cookit - przepis na Hiszpańskie herbatniki

Hiszpańskie herbatniki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 200 gramów
mąka 400 gramów
cukier puder 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
mleko 100 mililitrów
czekolada gorzka 150 gramów
goździk 1 sztuk
śmietana kremowa 200 mililitrów
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać cukier waniliowy, cukier puder. Mieszając, dodawać żółtka oraz pokrojone masło. Wlewać mleko i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Wstawić na 60 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości 3 mm. Szklanką, foremka lub nożem wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Szpatułką oddzielić ciastka od papieru, rozłożyć na stolnicy i pozostawić do ostygnięcia.
Krem: połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z utłuczonym goździkiem, ostudzić. Również podgrzać śmietanę, ale nie zagotować, wymieszać z czekoladą i wystudzić.
Kremem posmarować połowę ciastek, przykryć pozostałymi i oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Hiszpańska
Powyżej 1 roku
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12916/Hiszpanskie-herbatniki