Wykonanie
no i po raz kolejny muszę się pochwalić, to ciasto zachwyciło moją teściową :)potrzebne składniki:1
biszkopt z 4
jajek (lub paczka prostokątnych
herbatników, wtedy jest o wiele szybciej),2 duże paczki prostokątnych
krakersów (lub 4 małe),1 litr
mleka,1 opakowanie
cukru pudru,1 szklanka
mąki krupczatki,2
żółtka,2 łyżki
margaryny,1 puszka masy kajmakowej (lub
mleko skondensowane słodzone),0,5 litra
śmietany 30%,1 opakowanie
cukru waniliowego,0,5 szklanki
cukru pudru,1 opakowanie
płatków migdałowych,20g
czekolady startej na tarce,2-3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 0,5 szklanki
wody,Z aczynamy od
biszkoptu, ja zwykle piekę go dzień wcześniej
biszkopt taki jak tutaj (tylko z 4 nie 8 jaj)jeśli ktoś z was ma 2 lewe ręce do pieczenia
biszkopt można zastąpić najzwyklejszymi
herbatnikamiNa dnie blachy układamy
biszkopt (lub wykładamy ją
herbatnikami).Następnie bierzemy się za przygotowanie budyniu.
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, oraz odrobiną
mleka (około 4 łyżki) resztę
mleka gotujemy z tłuszczem, przed zagotowaniem dodajemy masę jajeczną i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy krupczatkę i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania masy (mogą porobić się grudki)Zdejmujemy masę z palnika i miksujemy, gorącą masę wylewamy na
biszkopt (lub
herbatniki) i układamy na niej warstwę
krakersów.Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową (lub ugorowane
mleko skondensowane), a na nim jeszcze jedną warstwę
krakersów.
Śmietanę ubijamy na sztywno następnie dodajemy
cukier puder i
cukier waniliowy, miksujemy.Stopniowo dodajemy ostudzoną
żelatynę , delikatnie mieszamy, żeby
śmietana nie opadła ani się nie zważyła.
Śmietanę rozsmarowujemy na drugiej warstwie
biszkoptów, posypujemy tartą
czekoladą i
płatkami migdałów i wstawiamy na parę godzin do lodówki