Wykonanie
Ptysie, jeden z przysmaków mojego dzieciństwa :) tym razem w nieco innym wydaniu, bo w wersji mini i zamiast
bezowego kremu, nadziałam je
bitą śmietaną, którą uwielbiam i do której mam niesamowitą słabość :)Mini ptysie doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju przyjęciach :)
Ciasto ptysiowe:6dkg
margaryny¼ litra
wody12dkg
mąki4
jajkaNadzienie
śmietankowe:500ml
śmietany kremówki (30%)1
cukier waniliowy1 płaska łyżka
cukru pudru2
śmietan –
fixyDodatkowo:1 łyżka
cukru pudru do posypaniaW garnku zagotowujemy
wodę z
margaryną. Gdy
margaryna się rozpuści i
woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy
mąkę i całość dobrze mieszamy, po czym ponownie zagotowujemy.Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy dodając po jednym
jajku. Masa musi być dobrze rozmieszana, tak by nie było żadnych grudek.Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej niewielkie
groszki, wielkości około złotówki, na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej
margaryną i wysypanej
mąką.
Miedzy groszkami pozostawiamy dość sporo miejsca by się nie zlepiły podczas pieczenia.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor, w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut.Upieczone ptysie pozostawiamy do wystygnięcia.…i ubijamy
śmietankę :)Do kremówki dodajemy
cukier waniliowy i
cukier puder, a po chwili ubijania
śmietan –
fixy i ubijamy dalej. Ubitą na sztywno
śmietaną nadziewamy przekrojone na pół mini ptysie, składamy je w całość. Górę można lekko posypać
cukrem pudrem.
R E K L A M A