ßßß Cookit - przepis na Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Mam wrażenie, że ten deser jest u nas trochę zapomniany,
zresztą przyznaję, że u mnie też dawno nie gościł.
A szkoda, bo to bardzo prosty i pyszny deser,
a na dodatek, zawsze jest piękną ozdobą stołu.
Składniki:
4 jajka (średniej wielkości)
1/2 kostki margaryny (125g)
1 szklanka mąki
1 szklanka wody na krem:
500 ml śmietany kremówki
1/2 cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany
Wykonanie:
Wodę z margaryną zagotować. Wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Chwilę gotować, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Kiedy ciasto dobrze wystygnie dodać jajka i wymieszać mikserem.
Ciasto wyłożyć porcjami łyżką, bądź szprycą na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawić odstępy między ptysiami.
Ja lubię małe ptysie, więc ciasto na blaszce miało ok. 5 cm średnicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20-30 min. w temp 200 st.
Wystygnięte ptysie przekroić na pół i nadziewać kremem. Oczywiście krem może być dowolny. Dziś postawiłam na bitą śmietanę, ale bardzo lubię też ptysie z masą karpatkową.
Krem
Śmietankę wlać do głębokiego naczynia. Ubijać na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier i usztywniacze.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/10/Ptysie-z-bita-smietana.html