Wykonanie
Mam wrażenie, że ten deser jest u nas trochę zapomniany,zresztą przyznaję, że u mnie też dawno nie gościł.A szkoda, bo to bardzo prosty i pyszny deser,a na dodatek, zawsze jest piękną ozdobą stołu.
Składniki:4
jajka (średniej wielkości)1/2 kostki
margaryny (125g)1 szklanka
mąki1 szklanka
wody na krem:500 ml
śmietany kremówki1/2
cukru waniliowego2 łyżki
cukru pudru2 usztywniacze do
śmietanyWykonanie:
Wodę z
margaryną zagotować. Wsypać
mąkę i energicznie zamieszać. Chwilę gotować, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.Kiedy ciasto dobrze wystygnie dodać
jajka i wymieszać mikserem.Ciasto wyłożyć porcjami łyżką, bądź szprycą na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawić odstępy
między ptysiami.Ja lubię małe ptysie, więc ciasto na blaszce miało ok. 5 cm średnicy.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20-30 min. w temp 200 st.Wystygnięte ptysie przekroić na pół i nadziewać kremem. Oczywiście krem może być dowolny. Dziś postawiłam na
bitą śmietanę, ale bardzo lubię też ptysie z masą karpatkową.Krem
Śmietankę wlać do głębokiego naczynia. Ubijać na najwyższych obrotach, stopniowo dodając
cukier i usztywniacze.