Wykonanie
Zachciało się coś słodkiego , a w lodówce brak
jajek...Przewertowałam swoje zapiski, książeczki i znalazłam - faworytki .2,5 szkl.
mąki1 kostka
margaryny1 szkl.
śmietany2-3 łyżki
cukru pudrucukier waniliowyMargarynę posiekać dokładnie z połową
mąki i szybko zagnieść ciasto.Drugą połowę
mąki połączyć ze
śmietaną [ w miseczce- bo jest rzadkie].Odstawić na 25 minut do lodówki,Następnie oba ciasta połączyć ze sobą zagniatając je.Po uzyskaniu jednorodnego ciasta schłodzić ponownie przez około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm, pokroić i uformować jak
faworki.Ułożyć na blachę i piec na jasny kolor.Przełożyc na półmisek i posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Przepis dodaję do akcji
Ciasteczka tu i tam.