Wykonanie
Dziś babkę ucieraną, jest wilgotniejsza od babki drożdżowej i nie czerstwieje tak szybko, pod warunkiem że coś zostanie :).
Składniki:25 dag
margaryny6 jaj30 dag
mąki20 dag
cukru kryształu1
cukier waniliowy6 łyżek gęstej kwaśnej
śmietanyWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodając po jednym
żółtku, następnie naprzemiennie
mąkę wymieszaną z proszkiem do piecza i
śmietanę, na końcu wmieszać
bakalie.Z
białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto, Do 1/3 części ciasta dodać
kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą
łopatką. Piec przez ok. 40 min w temp. ok. 180 st. C. Po upieczeniu polukrować lub posyp
cukrem pudrem.Smacznego!