Wykonanie
Sezon na
gruszki i
ogórki w pełni, więc taka przekąska jest teraz idealna. Przepis znalazłam w książce „Finger Food“ (oryginalny tytuł: „The Essential Finger Food Cookbook“). Już kiedyś robiłam ten dip, przy okazji jakiejś imprezy i pomyślałam, że koniecznie muszę się tym z
wami podzielić. Połącznie jest genialne,
gruszka i
ogórek pasują do siebie tak, że zaraz mi chodzą po głowie jakieś nowe pomysły, gdzie
będę mogła to wykorzystać. Zachęcam was też do spóbowania. Strasznie mi dużo czasu zajęło pisanie tego wpisu, bo co chwilę biegam do kuchni, żeby sobie chrupnąć
krakersa z dipem.Przepis na dip
gruszkowo-
ogórkowy2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu1 łyżka gęstej, kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
musztardy (najlepiej Dijon)0,5
gruszki1 mały
ogórekOgórek i
gruszkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do wymieszanych pozostałych składników, można trochę posolić i dodać łyżeczkę
soku cytrynowego.Podawać najlepiej z chrupiącymi
krakersami, chociaż tak sobie właśnie myśle, że to można potraktować jak
sałatkę i podawać dosłownie do wszystkiego. W takim wypadku można
gruszkę i
ogórka pokroić na trochę większe kawałki.