ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie śmietanowo - musztardowym

Śledzie w sosie śmietanowo - musztardowym

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie pyszne śledzie. W smacznym sosie śmietanowo - musztardowym . Tak prostym do zrobienia, że prościej już się nie da. Zasada jest taka: śledzie pływają w sosie, a sos składa się z równej części musztardy ziarnistej, majonezu i śmietany (używam 9%, ale można też użyć jogurtu naturalnego). Niektórzy mawiają, że z szacunku do śledzia należy podać dobrze schłodzoną czystą. Nie trzeba, ale można :)
Składniki:
6 solonych filetów śledziowych - matjasów (400g), można dać nawet 8 szt. (bo sosu jest sporo)
4 łyżki (60 ml/1/4 szklanki) kwaśnej, gęstej śmietany np. 9 lub 12% (można zastąpić jogurtem)
4 łyżki (60 ml/1/4 szklanki) majonezu
4 łyżki (60 ml/1/4 szklanki) musztardy ziarnistej np. francuskiej albo meksykańskiej (nieco ostrzejsza wersja, bardzo smaczna)
opcjonalnie: 1 łyżka ostrej musztardy dijon
Wykonanie:
Śledzie, najlepiej z beczki, wymoczyć w zimnej wodzie aż do utraty słonego posmaku - zmieniając 2 lub 3 razy wodę. Trwa do kilka godzin, śledzie można zostawić do wymoczenia na całą noc.
Śledzie osączyć, pokroić każdy z filetów na dwie części.
Połączyć składniki sosu: majonez, śmietaną (albo jogurt) i musztardę. Do sosu włożyć śledzie, dokładnie przemieszać, by sos oplótł dokładnie kawałki ryby.
Odstawić na lodówki. Jeść po 2 dobach. Tak, najlepiej tyle poczekać, bo wtedy stają się najlepsze.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/03/sledzie-w-sosie-smietanowo-musztardowym.html