ßßß
Tą zapiekankę znalazłam w książce „Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania” wydawnictwa Olesiejuk. Po przeczytaniu przepisu pomyślałam – prosta i szybka. Jednak w trakcie jej przygotowywania szybko doszłam do odwrotnego zdania – bardzo pracochłonne danie. Przygotowanie całej zapiekanki bez pieczenia zajmuje około godzinę trzydzieści. Jednak niepowtarzalny smak tego dania wynagrodzi wszystkie trudy. Zapewniam Was, że goście będą zachwyceni tą własnoręcznie wykonaną zapiekanką makaronową.Składniki:1 bakłażan5 łyżek oliwy z oliwek60 g masła2 łyżki mąki300 ml mleka150 ml rama creamfine1 szczypta gałki muszkatołowej150 g tartego parmezanu250 g makaronu orecchiette ( uszka)sól, pieprzSos mięsny:2 łyżki oliwy z oliwek1 cebula2 łodygi selera naciowego300 g mielonej wołowiny3 łyżki koncentratu pomidorowego150 g suszonych pomidorów,1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka octu winnego150 ml bulionu z drobiusól, pieprzWykonanie:Cebulę pokroić w paski, seler naciowy opłukać i pokroić w plasterki, suszone pomidory osączyć i posiekać. Olej rozgrzać na średnim ogniu na patelni, przez 3 minuty dusić cebulę i seler, aż paski cebuli się lekko zeszklą. Dodać mielone mięso i zrumienić, stale mieszając. Dołożyć koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, oregano, wlać ocet winny i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 20 min. W razie potrzeby ponownie doprawić.Plastry bakłażana ułożyć na sicie, posypać solą i zostawić na 45 minut. Potem spłukać zimną wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Około 4 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Podsmażyć plastry bakłażana z każdej strony na złoto przez około 4 minuty. Wyjąć z patelni i osączyć na ręczniku papierowym.W osolonej wodzie ugotować al dente makaron z 1 łyżką oliwy z oliwek ( 10-13 minut). Odlać wodę i z powrotem umieścić w garnku. Przykryć i trzymać w cieple.W rondlu roztopić masło i rozprowadzić mąkę, podgrzewać 1 minutę. Stopniowo wlewać mleko, potem rama creamfine i bulion, cały czas mieszając. Doprawić muszkatem, solą i pieprzem. Zagotować i podgrzewać przez 5 minut. Dodać 50 g tartego parmezanu i zdjąć z ognia. Połowę sosu wylać na makaron i zamieszać. Resztę sosu zostawić na potem.Natłuścić formę dla zapiekanek, umieścić w niej połowę makaronu i połowę sosu mięsnego. Przykryć sos warstwą bakłażanów. Powtarzać te czynności i układać kolejne warstwy. Ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Na końcu polać wszystko resztą sosu serowego. Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C na 25 minut. Wierzch powinien się zrumienić. Podawać na gorąco z różnymi sałatami.