ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Usłyszałam ostatnio od znajomego ” ostatnio ciągle tylko tarty i tarty robisz”. Faktycznie ostatnio na blogu pojawiło się kilka przepisów na słodkie i słone tarty i tartelki. Więc czas trochę odpocząć i poeksperymentować z czymś innym, może ryby? Dziś ostatni przepis na tarte, tym razem na słono. Wczoraj na obiad przygotowałam dla rodzinki kruchą tarte ze szpinakiem doprawionym cytryną i gałką muszkatołową, na to pokruszona feta, sos śmietanowo jajeczny, a na wierzch pomidorki. Jak dla mnie pycha. Zapraszam do spróbowania.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
125 g masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
Szpinak:
1 op. liściastego mrożonego szpinaku
1/2 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wierzch:
2 duże pomidory
100 g śmietanki 30 %
1 jajko
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić na suchej patelni, od czasu od czasu podlewać go odrobią wody, aby się nie przypalił. Gdy szpinak się całkowicie rozmrozi dodać do niego sok z cystyny, gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i całość wymieszać. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
W między czasie umyć pomidory i pokroić je w równe plastry. Śmietanę połączyć z jajkiem na jednolita masę. Ser feta drobno pokruszyć ( najlepiej zrobić to za pomocą rąk).
Po upływie 15 minut tarte wyjąć z piekarnika. Do środka nałożyć farsz szpinakowy, wyrównać. Następnie szpinak pokryć po całości pokruszoną fetą. Polać sosem śmietanowo- jajecznym, a na sam wierzch ułożyć plastry pomidora. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 7 minut zwiększyć temperatur do 200 stopni C, w celu przyrumienienia wierzchu.
Źródło:http://smakowisko.pl/tarta-ze-szpinakiem-serem-feta-i-pomidorami