ßßß
Melon do Polski przywędrował w XVII wieku z rejonu Morza Czarnego. Istnieje wiele odmian tego owocu, a w wyniku krzyżowania ciągle powstają nowe, różniące się od siebie kształtem, wielkością, kolorem miąższu, a przede wszystkim smakiem. Miąższ melona, w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny lub soczysty, ale również mdły lub gorzkawy. Jest barwy białej, żółto-zielonej lub pomarańczowej. Niezależnie od tego każdy melon w około 90 procentach zawiera wodę, ma również w sobie dużo cukru i beta-karotenu. Wszystkie odmiany są niskokaloryczne i bogate w witaminy A i C. Ja dziś proponuję melona z sałatą , kurczakiem, pomidorami oraz suszonymi śliwkami , a wszytko to polane winnym sosem na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego.Składniki:1 paczka gotowego mixu sałat - np. Fit&Easy Weekend1 żółty melon2 podłużne pomidorki250 dag piersi z kurczaka ( 1 duża pierś)10 suszonych śliweksuszony koperekprzyprawa do gyrosaSos:4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki musztardy francuskiej2 łyżki soku pomarańczowego2 łyżeczki ziół do sałateksok z 1/2 cytrynysól, pieprzWykonanie:Sos: W wysokim naczyniu połączyć oliwę z oliwek z octem balsamicznym, sokiem z cytryny i sokiem pomarańczowym. Następnie wsypać zioła do sałatek, dodać musztardę francuską i energicznie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.Pierś z kurczaka: Pierś umyć i oczyścić z błonek. Natrzeć przyprawą go gyrosa i suszonym koperkiem. Z foli aluminiowej wyciąć 20 centymetrowy prostokąt i zawinąć w niego pierś. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Przyrządzenie sałaty: Sałatę zalać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić na 5 min. Dzięki temu sałata trochę zmięknie i najdzie smakiem. W między czasie obrać melona i pomidorki. Melona pokroić w paski, a pomidorki przekroić na ćwiartki. Suszone śliwki przekroić na połówki. Sałatę wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć resztę składników: kurczaka, melon, pomidorki i suszone śliwki.