Wykonanie
Nareszcie udało nam się zrobić jaki taki porządek w naszym ogródeczku. Chociaż po moich ostatnich pochwałach irlandzka pogoda znów spłatała nam psikusa i trochę się popsuła, wczoraj wciąż było ładnie, więc
truskawki trafiły w końcu do nowej, większej skrzyni, gdzie będą mogły spokojnie zimować, a wyhodowana ze złamanej gałązki
czarna porzeczka dostała większą donicę. Jeszcze tylko przesadzę
jarmuż, kupię nowe roślinki do koszyczków oraz wymarzone róże i ogród znów będzie śliczny :)Żeby uczcić tak pracowicie i bardzo przyjemnie spędzone popołudnie, upiekłam wczoraj pyszne ciasto z
brzoskwiniami z przepisu Iny Garten, które zajadaliśmy podziwiając efekty naszej pracy. No dobrze, Piotrka pracy ;)Ciasto jest wspaniałe – miękkie, wilgotne i pełne
owoców. Z dodatkiem
cynamonu i chrupiącymi,
maślanymi orzechami pekan smakuje wprost wybornie. Nie jest też przesłodzone, czego obawiałam się piekąc je pierwszy raz jakiś czas temu.Jedyne, co mogłabym mu zarzucić to dość długi czas pieczenia, ale to akurat bardzo prawdopodobnie
wina mojego piekarnika, który od pewnego czasu zaczyna żyć własnym życiem ;) Tak czy owak ciasto zdecydowanie warto upiec, zwłaszcza teraz, gdy
brzoskwinie smakują najlepiej.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 22 – 23cm:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli125g niesolonego
masła, miękkiego1 szklanka drobnego
cukru2 duże
jajka1 szklanka kwaśnej gęstej
śmietany (zastąpiłam
jogurtem greckim)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDodatkowo:3 – 4 duże
brzoskwinie1/2 szklanki drobnego
cukru1 łyżeczka mielonego
cynamonuokoło 1/2 szklanki
orzechów pekan, z grubsza posiekanychWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj
masłem i oprósz
mąką.
Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wyjmij pestki i pokrój
owoce w półksiężyce. Odstaw na bok na czas przygotowania ciasta.
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia,
sodą oraz
solą, odstaw na bok.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Do masy dodaj
śmietanę oraz ekstrakt
waniliowy i zmiksuj do całkowitego połączenia. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj krótko, tylko do połączenia.W niedużej miseczce wymieszaj 1/2 szklanki
cukru z
cynamonem.Wyłóż połowę ciasta do przygotowanej wcześniej formy. Wyrównaj i ułóż na wierzchu mniej więcej połowę
owoców. Posyp 2/3 mieszanki
cukru z
cynamonem. Przykryj pozostałym
ciastem, wyłóż na wierzch resztę
owoców i posyp pozostałym
cukrem z
cynamonem. Na koniec posyp posiekanymi
orzechami.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut lub do momentu, gdy wbity w środek ciast patyczek będzie suchy po wyjęciu.Pozostaw upieczone ciasto z formie przez kilka minut, po czym delikatnie oddziel jego brzegi od brzegów formy i zdejmij obręcz. Pozostaw do wystygnięcia.Smacznego :)