ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami na mące ryżowej...

Ciasto z brzoskwiniami na mące ryżowej...

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj krótki, bo mocno spóźniony wpis. Na historię tarty z byle czego oraz kilku smutnych ciastek, czyli opowieść o tym, jak to Zuzia pomagała mamie w kuchni i co z tego wynikło, będziecie musieli poczekać ;)
A więc do rzeczy. Upiekłam dziś proste jak dwa razy dwa ciasto na mące ryżowej. Nie jest to może pięciowarstwowy tort z górą kremu, ale wierzcie mi, gdy Wam mówię, że ten prosty wypiek smakuje niczym Lato we własnej osobie :) Ciasto wbrew moim obawom wyszło delikatne i puszyste, wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Dzięki dodatkowi oleju oraz jogurtu naturalnego jest bardzo lekkie i wilgotne, a odrobina skórki cytrynowej dodaje mu przyjemnego aromatu, który świetnie pasuje do ułożonych na wierzchu brzoskwiń.
Ciasto świetnie sprawdzi się dla osób z nietolerancją glutenu oraz tych, które starają się ograniczyć jego spożycie. Należy tylko pamiętać, by użyć bezglutenowego proszku do pieczenia, jeśli pieczecie dla alergików (!).
Polecam :)
* przepis z książki „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa Agora, z drobnymi zmianami
Składniki na keksówkę o wymiarach około 35 x 12cm:
300g mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli pieczecie dla alergików, ale może być też zwykły)
150g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
300g jogurtu naturalnego (dałam grecki)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z cytryny
około 2 puszki brzoskwiń w syropie po 400g każda (waga z syropem)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Brzoskwinie wyłóż na sitko i odsącz. Odstaw na czas przygotowania ciasta.
Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiej do misy miksera. Dodaj cukier, jajka, jogurt, olej oraz wanilię i zmiksuj wszystko dokładnie.
Ciasto przelej do natłuszczonej i oprószonej mąką ryżową keksówki. Wyrównaj i poukładaj na wierzchu odsączone brzoskwinie.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 – 50, do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw prze chwilę w formie, po czym wyjmij delikatnie na kratkę i wystudź całkowicie.
Możesz udekorować ciasto odrobiną lukru zrobionego z cukru pudru oraz soku z cytryny.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/06/12/ciasto-z-brzoskwiniami-na-mace-ryzowej