Wykonanie

Dzisiaj krótki, bo mocno spóźniony wpis. Na historię tarty z byle czego oraz kilku smutnych
ciastek, czyli opowieść o tym, jak to Zuzia pomagała mamie w kuchni i co z tego wynikło, będziecie musieli poczekać ;)A więc do rzeczy. Upiekłam dziś proste jak dwa
razy dwa ciasto na
mące ryżowej. Nie jest to może pięciowarstwowy tort z górą kremu, ale wierzcie mi, gdy Wam mówię, że ten prosty wypiek smakuje niczym Lato we własnej osobie :) Ciasto wbrew moim obawom wyszło delikatne i puszyste, wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Dzięki dodatkowi
oleju oraz
jogurtu naturalnego jest bardzo lekkie i wilgotne, a odrobina
skórki cytrynowej dodaje mu przyjemnego aromatu, który świetnie pasuje do ułożonych na wierzchu
brzoskwiń.Ciasto świetnie sprawdzi się dla osób z nietolerancją glutenu oraz tych, które starają się ograniczyć jego spożycie. Należy tylko pamiętać, by użyć bezglutenowego
proszku do pieczenia, jeśli pieczecie dla alergików (!).Polecam :)* przepis z książki „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa Agora, z drobnymi zmianamiSkładniki na keksówkę o wymiarach około 35 x 12cm:300g
mąki ryżowej3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej2 łyżeczki
proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli pieczecie dla alergików, ale może być też zwykły)150g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka300g
jogurtu naturalnego (dałam grecki)1/2 szklanki
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z
cytrynyokoło 2 puszki
brzoskwiń w syropie po 400g każda (waga z
syropem)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Brzoskwinie wyłóż na sitko i odsącz. Odstaw na czas przygotowania ciasta.Obie
mąki oraz
proszek do pieczenia przesiej do misy miksera. Dodaj
cukier,
jajka,
jogurt,
olej oraz
wanilię i zmiksuj wszystko dokładnie.Ciasto przelej do natłuszczonej i oprószonej
mąką ryżową keksówki. Wyrównaj i poukładaj na wierzchu odsączone
brzoskwinie.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 – 50, do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw prze chwilę w formie, po czym wyjmij delikatnie na kratkę i wystudź całkowicie.Możesz udekorować ciasto odrobiną lukru zrobionego z
cukru pudru oraz
soku z cytryny.Smacznego :)
