Wykonanie
Ojjj... były wyśmienite :) Chrupiące i słodziutkie :) Myślę, że niejednemu niejadkowi by smakowały... :) Znalezione na Filozofii Smaku :)Polecam!! :) Potrzebujemy:- 100g
mąki ryżowej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1,5 - 2 łyżki
cukru,- 250g
jogurtu naturalnego,- 1
jajko,- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,do podania:-
dżem truskawkowy (lub inne...).W misce umieścić
jogurt, wymieszać z przesianą
mąką,
proszkiem do pieczenia,
cukrem,
żółtkiem i ekstraktem z
wanilii.
Białko ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy jogurtowej.Na patelni rozgrzać
olej, kłaść łyżką małe porcje masy i piec do zarumienienia z obu stron. Placuszki smażyć na małym ogniu. Podawać z
dżemem,
konfiturą,
bitą śmietaną...