ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekoladą…

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekoladą…

nazwa

Wykonanie

Zdrowe wypieki, jak zapewne zauważyliście, nie są motywem przewodnim mojego bloga ;) Jesteśmy regularnymi łasuchami, bez alergii, czy oporów przed zjedzeniem sernika za jednym posiedzeniem :)) Mimo to nawet mi zdarza się od czasu do czasu wypróbować jakiś zdrowszy przepis znaleziony w sieci lub którejś z moich książek; zwłaszcza, gdy przewidywany efekt końcowy wygląda zachęcająco, a w kuchennych szafkach mam akurat wszystko, co potrzebne.
Ciasteczka z ciecierzycy to coś zdecydowanie z innej bajki i Mąż mój aż się uśmiał, gdy mu zapowiedziałam, że zakupione w ramach urozmaicania posiłków podejrzanie (jego zdaniem oczywiście) wyglądające „groszki” wylądują w ciasteczkach :) Sorry, nie będzie gulaszu, czy innego super zdrowego obiadu, są za to zdrowe ciastka z naszym ukochanym masłem orzechowym oraz spora dawką dobrej jakości czekolady :)
Ciasteczka są miękkie (mimo pieczenia nie twardnieją i mogą się wydawać jakby surowe, ale bez obaw – nie są), mocno orzechowe i umiarkowanie słodkie. Nie ma tu jajek, ani mąki, a jeśli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia, będą w sam raz dla tych, którzy glutenu nie tolerują. Nie są, moim zdaniem, tak dobre jak np. ciastka z masłem orzechowym z tego przepisu, ale jak na zdrową wersję są bardzo dobre i warte wypróbowania. Myślę, że będą w sam raz dla tych, którzy chcą jeść zdrowiej, walczą o ładną sylwetkę lub chcieliby podawać dzieciom zdrowe słodycze (tak, tak, takie słodycze istnieją ;).
Polecam :)
* przepis pochodzi z bloga Erin, która jest specjalistką od zdrowej, naturalnej żywności
Składniki na około 12 – 14 ciastek:
1 i 1/4 szklanki ciecierzycy z puszki (wypłukanej i odsączonej)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki plus 2 łyżki naturalnego masła orzechowego bez dodatków
szczypta soli (jeśli masło orzechowe jest solone należy ją pominąć)
1/4 – 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego bądź z agawy (oryginalnie 1/4, ale ja dałam nieco więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki czekoladowych drobinek lub posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości (70% kakao)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz czekolady umieść w malakserze i zblenduj na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodaj czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszaj.
Z masy formuj kulki (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi) wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczaj.
Piecz 10 minut w temperaturze 180°C, aż lekko wyrosną. Pozostaw przez kilka minut na blasze, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/01/26/ciasteczka-z-ciecierzycy-z-maslem-orzechowym-i-czekolada