ßßß Cookit - przepis na Domowe czekoladki Reese's

Domowe czekoladki Reese's

nazwa

Wykonanie

Popularne i baardzo lubiane, choć ja zapoznałam się z nimi zupełnie niedawno (rzadko kupujemy gotowe słodycze). Okazało się, że dzieci za nimi przepadają a mąż nie może się od nich oderwać ;-). Połączenie słodkiego i słonego jest tutaj bardzo wyraźne; to czekoladki dla fanów masła orzechowego. I o ile wszędzie dodaję czekoladę gorzką (znacie mnie już od tej strony) tutaj pasuje wyłącznie czekolada mleczna; dodałam odrobinę gorzkiej dla ograniczenia dużej słodyczy. Wykonanie jest ekspresowe, smak obłędny, zatem do dzieła!
Składniki na 15 - 20 sztuk:
pół szklanki masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzeszków
1/4 szklanki i 1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
duża szczypta soli
250 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
Pierwsze 4 składniki umieścić w misie miksera i zmiksować (lub po prostu porządnie wymieszać łyżką) do otrzymania gładkiej, w miarę plastycznej masy orzechowej.
Czekoladę mleczną i gorzką połamać lub posiekać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Przygotować małe papilotki na pralinki. Na dno każdej papilotki wylać 1 łyżeczkę roztopionej czekolady, pędzelkiem wysmarować boki papilotek. Schłodzić w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady.
Z masy orzechowej uformować kulki wielkości orzecha laskowego. Umieścić w papilotkach. Pralinki zalać czekoladą, około 1 łyżeczki na każdą pralinkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, podawać.
Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (jeśli mają być przechowywane przez dłuższy okres czasu - można to zrobić).
Uwaga: jeśli używacie foremek na czekoladki, ilość czekolady może się różnić od ilości potrzebnej do mini-papilotek. Warto najpierw roztopić mniej czekolady np. 200 g.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/domowe-czekoladki-reeses