ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z ciecierzycy jeszcze raz, tym razem z masłem orzechowym

Ciasteczka z ciecierzycy jeszcze raz, tym razem z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka upieczone dosłownie przed chwilą, bo kupiłam masło orzechowe i koniecznie chciałam wypróbować jak smakuje taka wersja w porównaniu do wersji z pastą tahini.
Te ciasteczka wzbogaciłam o kakao, a dałam mniej siekanej czekolady.
Składniki na ok. 10-12 szt.:
* puszka ciecierzycy lub (lepiej) 1 i 1/2 szklanki ciecierzycy ugotowanej
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki masła orzechowego - u mnie z kawałkami orzechów
* kopiasta łyżka kakao
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (mam bezglutenowy)
* ok. 30-40 g gorzkiej czekolady
Ciecierzycę zmiksowałam z miodem, dodałam kakao, proszek i masło orzechowe i dokładnie wymieszałam, a na koniec dorzuciłam posiekaną czekoladę i połączyłam z masą.
Tym razem kulki lepiły się świetnie, nie było nawet potrzeby zakładania rękawiczek, bo ciasto nie przywierało do rąk, wyszło w sam raz tłuste.
Kulki rozpłaszczałam na papierze do pieczenia i piekłam ok. 12 minut w temp. 180* C.
Pycha!
To jeszcze nie koniec przepisów na ciasteczka ze strączków, będą kolejne.
Surowe przed włożeniem do piekarnika:
Tuż po wyjęciu, jeszcze ciepłe:
"Jeżeli nie jesteś gotowy, żeby popełnić błąd, nigdy nie zrobisz nic oryginalnego."
Ken Robinson
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2016/01/ciasteczka-z-ciecierzycy-jeszcze-raz.html