Wykonanie
Wiem, że może jeszcze trochę wcześnie na tego typu przepisy, ale przygotowywałam dziś ciasto na piernik staropolski i pomyślałam, że ostatecznie nie zaszkodzi dodać ten wpis już teraz. W końcu wiele osób planuje duże, rodzinne święta, co wymaga wcześniejszego planowania i taki przepis może się przydać, prawda? Poza tym u nas już przedświąteczne szaleństwo (głownie w wykonaniu naszej narwanej Córci) i lekka panika, jak to wszystko zorganizujemy (to akurat ja ;).Te pierniczki upiekłyśmy z Zuzią już jakiś czas temu i w
sumie do świąt raczej nie doleżą, sądząc po tym, ile już ich ubyło ze słoika ;) Córcia po lekturze „Jasia i Małgosi” zapragnęła pierniczków i za nic w świecie nie dała ich sobie wybić z głowy. Chcąc nie chcąc, musiałam zabrać się do pracy, w duchu dziękując, że nie zamarzyła jej się cała piernikowa chatka ;PMuszę przyznać, że ostatecznie bardzo się cieszyłam, że Zuzia namówiła mnie na ten wypiek. Szwedzkie pierniczki okazały się wspaniałe i podbiły nasze
serca. Są cieniutkie, lekko chrupiące i bardzo aromatyczne, czyli dokładnie takie, jak lubię. Dobrze, że z przepisu wychodzi ich tak dużo i nie trzeba długo czekać, by można je było jeść ;)Bardzo polecam :)* przepis znalazłam na Moich WypiekachSkładniki na około 100 pierniczków:150ml
syropu klonowego lub melasy110g niesolonego
masła100g
cukru pudru375g
mąki pszennej2 łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 i 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 duże
jajkoWykonanie:
Syrop klonowy,
masło oraz
cukier puder umieść w rondelku i podgrzewaj na niedużym ogniu. Gdy
masło oraz
cukier rozpuszczą się, zdejmij garnek z palnika i odstaw na około 30 minut do przestudzenia.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
przyprawy i
sól przesiej do misy miksera. Dodaj przestudzoną mieszankę z
masłem, wbij
jajko i wyrób wszystko na jednolitą masę. Gotową wstaw do lodówki na 2 godziny. W tym czasie początkowo dość rzadkie ciasto nieco zgęstnieje i będzie je łatwiej wałkować.Po dwóch godzinach wyjmij ciasto z lodówki, odcinaj nieduże kawałki i rozwałkowuj na grubość około 2mm, lekko podsypując
mąką. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, gdyż ciasto może się lekko kleić.Z płatów ciasta wycinaj foremkami dowolne kształty i, pomagając sobie szpatułką lub nożem, delikatnie przekładaj pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia*.Piecz w temperaturze 175°C przez około 10 minut, aż pierniczki się lekko zarumienią. Upieczone przełóż na kratkę i wystudź.Pepparkakor są od razu gotowe do jedzenia, choć warto poczekać kilka dni, by były jeszcze smaczniejsze.Zimne pierniczki można udekorować lukrem lub
czekoladą, choć równie smaczne są bez dekoracji ;)Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)