Wykonanie
Smaczne
ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami.
Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy będą
mięć mnóstwo zabawy podczas ich samodzielnego tworzenia.
Ciasteczka:duże
jajko240 g
mąki pszennej100 g
masła2 łyżki
miodu2/3 szklanki
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru mielonego1/2 łyżeczki
goździków w proszkuczubata łyżka
przyprawy korzennejszczypta
soliLukier:1
białko jaja1,5 szklanki
cukru pudrubarwniki w proszku: czerwony, czarny
Masło miksujemy razem z
cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Po tym czasie na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki (lub niedużej szklanki) wycinamy
ciasteczka. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego jeżeli wykrawanie będzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne
ciasteczka jak te wykrawane.
Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni.
Lukier:
Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy
białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy
cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby
lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę
wody, gdy zbyt rzadki - więcej
cukru pudru.
Lukier dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik, do drugiej czarny, a trzeci pozostawiamy nietknięty.Gotowy
lukier umieszczamy w foliowych woreczkach (w kształcie rożków) i obcinamy wierzchołki. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia.Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej przygotowane
ciasteczka malując Mikołaje oraz reniferki.