ßßß Cookit - przepis na Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami

Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami

nazwa

Wykonanie

Smaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy będą mięć mnóstwo zabawy podczas ich samodzielnego tworzenia.
Ciasteczka:
duże jajko
240 g mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki goździków w proszku
czubata łyżka przyprawy korzennej
szczypta soli
Lukier:
1 białko jaja
1,5 szklanki cukru pudru
barwniki w proszku: czerwony, czarny
Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki (lub niedużej szklanki) wycinamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego jeżeli wykrawanie będzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane.
Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni.
Lukier:
Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty.
Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.
Lukier dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik, do drugiej czarny, a trzeci pozostawiamy nietknięty.
Gotowy lukier umieszczamy w foliowych woreczkach (w kształcie rożków) i obcinamy wierzchołki. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia.
Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej przygotowane ciasteczka malując Mikołaje oraz reniferki.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/12/korzenne-ciasteczka-z-mikoajem-i.html