ßßß
Zuzia dostała we wtorek kolorową bibułę od cioci. Co prawda nigdy wcześniej nie miała z nią do czynienia, ale dowiedziała się, że z bibuły można robić łańcuchy i z tą właśnie cenną informacją wracała podekscytowana do domu :> Resztę wieczoru spędziłam zatem na robieniu jedynych łańcuchów, jakie jeszcze umiałam, a kolejnego dnia od rana kręciłam bibułowe kwiaty. Takie życie matki ;)
Zuzia była zachwycona, a ja.. no cóż, ja poczułam się, jak na lekcji plastyki w podstawówce hi hi :)Później Córcia w pełni usatysfakcjonowana współpracą zajęła się zabawą, a ja mogłam spokojnie spędzić trochę czasu w kuchni. Ugotowałam obiad, zrobiłam porządki w szafkach i upiekłam przepyszne muffiny czekoladowe z kandyzowanym imbirem :)Muffiny wyglądają wspaniale, a smakują jeszcze lepiej – są wilgotne, mocno czekoladowe i mają przyjemną strukturę dzięki dodatkowi mielonych migdałów. Do tego w środku znajdziecie kawałeczki imbiru, które dodają całości pikanterii. Jak dla mnie jedne z najlepszych muffinów, zwłaszcza przy tej ponurej pogodzie, która aż prosi o czekoladę ;)Polecam :)* przepis z drobnymi zmianami pochodzi „Mum’s baking book”Składniki na 12 muffinów:2 duże jajka120ml naturalnego jogurtu greckiego80ml oleju słonecznikowego1 łyżka syropu klonowego20g niesolonego masła, roztopionego120g jasnego cukru muscovado120g mąki pszennej40g ciemnego kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody40g mielonych migdałów30g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanegoNa polewę:140ml kremówki40g niesolonego masła120g gorzkiej czekolady (70% kakao)50g mlecznej czekoladyDodatkowo:trochę posiekanego imbiru kandyzowanego do dekoracjiWykonanie:Mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia przesiej do misko, odstaw.Masło, jogurt, olej, syrop klonowy, jajka oraz cukier wymieszaj niezbyt dokładnie w drugiej misce. Dodaj mąkę z proszkiem i sodą, mielone migdały oraz posiekany imbir i wymieszaj krótko.Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20 – 25 minut, aż wyrosną, a wbity w środek patyczek będzie czysty po wyjęciu.Wystudź na kratce.Podczas gdy muffiny stygną, przygotuj polewę.Czekoladę posiekaj drobno i umieść w miseczce. Kremówkę zagotuj z masłem i gorącą zalej posiekaną czekoladę. Poczekaj chwilę, aż czekolada zacznie się roztapiać, po czym wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.Udekoruj muffiny polewą i posyp odrobiną posiekanego imbiru.Smacznego :)