ßßß
Składniki na muffiny ( 12 szt.) :2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego kakao1 jajko1 jogurt naturalny 200 g1/3 szklanki rozpuszczonego masła1/2 szklanki wody100 g kropelek czekoladowychDo dekoracji:lukier plastycznysrebrny pyłbrokat spożywczycoś do odciśnięcia śnieżynkiJak to zwykle z muffinami bywa, mieszamy w dwóch oddzielnych miskach składniki suche i mokre, następnie łączymy zawartość obydwu misek i mieszamy, aż do połączenia składników. Przekładamy do papilotek umieszczonych w blaszce do muffinów, do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy do suchego patyczka przez ok 20-25 min.Gdy babeczki ostygną, wałkujemy lukier i wykrawamy kółeczka o średnicy górnej części muffinek, następnie odciskamy na nich śnieżynki i pokrywamy je pyłem lub brokatem spożywczym. Przekładamy na babeczki ( można je wcześniej posmarować lekko miodem, klejem spożywczym lub kremem z tego przepisu- z połowy porcji aby dekoracje lepiej się trzymały babek,). Smacznego!!!
