Wykonanie

Pogoda w Irlandii popsuła się i wiatr coraz śmielej hula w naszym kominku. Dni są krótsze, a ranki chłodne i ponure. Jesień rozgościła się na dobre na Zielonej Wyspie i próbuje swoich sił. A my z Zuzanką popijamy śniadanie gorącym
kakao, urządzamy sobie piżamowe przedpołudnia i rysujemy serduszka na szybach zaparowanych od naszych oddechów. Nam jesień nie straszna :)W takie dni jak dziś najbardziej doceniam uroki domowych wypieków, które nie tylko wypełniają dom cudownymi aromatami i wspaniale pasują do popołudniowej
herbatki z
cytryną, ale też dają nam okazję do wspólnej zabawy w kuchni. I choć bywa, że Zuzia więcej
mąki rozsypie, niż wmiesza do ciasta, a
jajka jedno po drugim roztrzaskują się o podłogę, to jednak prawdą jest, że kocham, gdy możemy sobie tak razem mieszać i bałaganić. I gdy dziś Córcia wąchając zakwas powiedziała, że pachnie
chlebkiem,
serce mi stopniało :) A
potem był
miód i
orzechy. Na deser mamy dziś pyszne ciasto :)Ten skromny, niewielki bochenek to wspaniały wybór na długie jesienne popołudnia i nie tylko. Jest mięciutki, puszysty i idealnie słodki, a
orzechy włoskie i
miód… no cóż, one są wprost stworzone, by je ze sobą łączyć :)Polecam :)* przepis z książki The Hummingbird Bakery „Cake days. Recipes to
make every day special”Składniki na keksówkę o wymiarach około 9 x 18cm:190g miękkiego, niesolonego
masła190g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka190g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczka
soli25g
jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)1 łyżka płynnego
miodu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego60g
orzechów włoskich, posiekanychNa
syrop:1 łyżka płynnego
miodu50ml
wodyWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj
jajka po jednym, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia i dodaj do masy
maślanej w dwóch porcjach, miksując na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.Dodaj do masy
jogurt, ekstrakt
waniliowy oraz
miód i zmiksuj krótko. Na koniec wsyp
orzechy i wymieszaj szpatułką.Przełóż masę do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Piecz w temperaturze 170°C przez 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.Podczas gdy ciasto się dopieka, przygotuj
syrop.
Miód oraz
wodę zagotuj w rondelku i gotuj przez chwilę, aż połowa płynu odparuje.Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i polej ciepłym jeszcze
syropem. Pozostaw w formie do przestygnięcia, po czym wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)