ßßß Cookit - przepis na Prosty chleb pszenny razowy na zakwasie...

Prosty chleb pszenny razowy na zakwasie...

nazwa

Wykonanie

Ostatnio jakoś nie po drodze było mi z pieczeniem chleba. Trochę dlatego, że we trójkę z Zuzią i Mężem niewiele go jemy, a trochę… z lenistwa. Tak, czasami mi się nie chce.
Zatęskniliśmy już jednak za świeżutkim, jeszcze ciepłym chlebkiem, którym pachnie później cały dom :) Poza tym zakwas tak smutno patrzył na mnie ze słoika, że wreszcie wzbudził wyrzuty sumienia ;)
Oh, jak nam ten chlebek smakował! Zjadłyśmy z Zuzią prawie połowę na kolację z samym masełkiem :)) Chrupiąca skórka, zwarty, lekko kleisty miąższ z mnóstwem pysznego słonecznika i płatków owsianych… po prostu nie mogłyśmy się oderwać :)
Przepis pochodzi z tej strony i jest w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z domowym chlebem lub nie mają cierpliwości do bardziej skomplikowanych receptur. Wystarczy wszystko wymieszać łyżką i poczekać cierpliwie, aż wyrośnie.
Bardzo Wam polecam :)
Składniki na formę o wymiarach około 11 x 27cm:
350g mąki pszennej razowej (dałam chlebową pszenną razową)
150g mąki pszennej
1 łyżka soli
50g płatków owsianych górskich
50g ziaren słonecznika (może być również siemię lniane, czy np. sezam)
200g aktywnego zakwasu pszennego (ja użyłam zakwasu żytniego)
około 0,5l wody
Wykonanie:
Obie mąki, sól, płatki owsiane oraz ziarna wsyp do dużej misy i wymieszaj.
Dodaj zakwas oraz około połowę wody i mieszaj drewnianą łyżką, dolewając więcej wody w razie potrzeby. Ciasto powinno być gęste, ale dać się bez większego problemu mieszać.
Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej formy (możesz ją też dodatkowo obsypać płatkami owsianymi lub otrębami) i wyrównaj. Odstaw przykryte w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż wyrośnie prawie do brzegów formy.
Wyrośnięty chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C. Po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez jeszcze 30 – 40 minut, aż bochenek uderzony od spodu będzie brzmiał głucho.
Wyjmij z formy i wystudź całkowicie. Najlepiej kroi się zimny, choć wcześniej też się da ;)
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/10/10/prosty-chleb-pszenny-razowy-na-zakwasieeasy-wholemeal-sourdough-bread