ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
150 g zakwasu
250 g mąki pełnoziarnistej
100 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej
30 g maku
30 g sezamu
30 g ziaren dyni
30 g ziaren słonecznika
30 g siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
300 ml letniej wody
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Z wierzchu posypujemy ziarnami, lekko przyciskamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Studzimy na kratce bez blaszki.
Smacznego!
Reklamy
Źródło:https://zakateksmaku.wordpress.com/2017/08/23/chleb-wieloziarnisty-na-zakwasie