Wykonanie

Są takie dni, gdy babeczki
czekoladowe wydają się jedynym właściwym ukoronowaniem wspaniałego popołudnia spędzonego w doborowym towarzystwie ;) Co tu dużo mówić, wczorajszy dzień upłynął nam baaardzo przyjemnie i, gdzieś pomiędzy zabawami w ogrodzie, pysznym obiadem w towarzystwie Cioci i Wujka, a godzinami spędzonymi w wesołym miasteczku tuż nad brzegiem morza, nasze babeczki wpisały się idealnie w ten piękny, letni dzień :)Babeczki powstały w oparciu o klasyczny przepis na Chocolate Devil’s Food
Cake, więc prościej już chyba się nie da – wszystkie składniki wystarczy wrzucić do misy miksera i utrzeć na gładką masę. Babeczki wychodzą mięciutkie i nieprzesuszone, takie jak lubię. Do tego prosty i niezawodny krem z
mascarpone i frużeliny malinowej, którą tak ostatnio polubiłam. Łatwiej się już nie da ;)Polecam :)* inspiracja – „Cupcakes. 100 fuss-free recipes for everyday cooking”Składniki na 12 – 14 babeczek:50g miękkiego, niesolonego
masła115g ciemnego
brązowego cukru (soft dark brown sugar)2 duże
jajka115g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody25g ciemnego
kakao125ml gęstego
jogurtu naturalnegoNa krem:250g
mascarponeokoło 1/2 szklanki frużeliny malinowej (do smaku)Wykonanie:Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
sodę oraz
kakao przesiej do misy miksera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą masę.Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj
masłem i oprósz delikatnie
masłem. Każde zagłębienie wypełnij
ciastem do około 2/3 wysokości (nie więcej, bo babeczki urosną zbyt wysoko).Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczone wystudź na kratce.Gdy babeczki stygną, przygotuj krem – schłodzony wcześniej
serek mascarpone ucieraj w misie miksera, dodając stopniowo frużelinę. Krem powinien być puszysty i
mieć ładny malinowy kolor (intensywność koloru i smaku będzie zależna od ilości dodanej frużeliny).Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i udekoruj wystudzone babeczki.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)