Wykonanie
Wiem już, że lubicie proste i szybkie ciasta, które jednocześnie dobrze smakują. To ciasto robi się w 3 minuty, tylko pieczenie zajmuje 50 minut... Miękka i wilotna babka będzie gotowa w jedną godzinę :-). Smakuje jak ciasto
czekoladowe, w strukturze trochę jak brownies, dzięki temu jest pyszna i mokra. Polecam!Składniki:60 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków2
jajka220 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej35 g
kakao2 łyżeczki
kawy w proszku (instant)1 szklanka (250 ml)
jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego, np. greckiegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek i
sodę przesiać, wymieszać, odłożyć.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę - krótko, tylko do połączenia się składników.Ciasto przelać do przygotowanej formy - może być tortownica o średnicy 21 cm, ja piekłam w keksówce o wymiarach dolnych 23 x 10 cm.Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-).