Wykonanie
Robi się coraz cieplej i, choć wiosna w Irlandii wciąż się ociąga, coraz więcej czasu spędzamy z Zuzią na świeżym powietrzu. Korzystając z każdej odrobiny słońca przesiadujemy na placach zabaw, biegamy po parku lub po prostu spacerujemy po osiedlu odkrywając coraz to nowe zakątki. W miarę możliwości staram się zabierać ze sobą coś do picia i małą przekąskę, by głód nie zepsuł nam zabawy, zmuszając do powrotu do domu. Czasami jest to jabłuszko lub kanapka, a czasem słodkie małe co nieco. Dziś pogoda niestety nie dopisała i musiałyśmy zostać w domu, ale za to miałyśmy możliwość przygotowania czegoś na kolejne wyprawy :)Ciasto, które upiekłyśmy przygotujecie w kilka minut. Jest proste i absolutnie przepyszne. Idealne na piknik lub drugie śniadanie w parku. Dodatek
jogurtu sprawia, że jest niezwykle lekkie, a jednocześnie przyjemnie wilgotne,
cynamon zaś nadaje cudnego koloru i aromatu. Mi najlepiej smakuje ze szklanką
mleka lub
herbaty, a Zuzi z jej ulubionym
sokiem jabłkowym.Polecam :)* kolejny świetny przepis Rachel Allen z „Cakes”Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:225g
mąki samo-rosnącej (jeżeli nie macie do niej dostępu, możecie ją przygotować korzystając z tych wskazówek)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka mielonego
cynamonu75g mielonych
migdałów (ja dałam 100g)100g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka50g płynnego
miodu250ml
jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)150ml
oleju rzepakowegoDodatkowo:1 łyżka
cukru pudru1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cynamon przesiej do dużej miski. Dodaj mielone
migdały i wymieszaj dokładnie.
Jajka roztrzep w osobnym naczyniu. Dodaj do nich
miód,
jogurt oraz
olej i wszystko dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj krótko, do połączenia składników.Przełóż masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piecz około 35 minut lub do tzw suchego patyczka w temperaturze 180°C.Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez 10 minut w formie, po czym przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.Przed podaniem oprósz ciasto
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem.Smacznego :)