ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe ciasto jogurtowe…

Cynamonowe ciasto jogurtowe…

nazwa

Wykonanie

Robi się coraz cieplej i, choć wiosna w Irlandii wciąż się ociąga, coraz więcej czasu spędzamy z Zuzią na świeżym powietrzu. Korzystając z każdej odrobiny słońca przesiadujemy na placach zabaw, biegamy po parku lub po prostu spacerujemy po osiedlu odkrywając coraz to nowe zakątki. W miarę możliwości staram się zabierać ze sobą coś do picia i małą przekąskę, by głód nie zepsuł nam zabawy, zmuszając do powrotu do domu. Czasami jest to jabłuszko lub kanapka, a czasem słodkie małe co nieco. Dziś pogoda niestety nie dopisała i musiałyśmy zostać w domu, ale za to miałyśmy możliwość przygotowania czegoś na kolejne wyprawy :)
Ciasto, które upiekłyśmy przygotujecie w kilka minut. Jest proste i absolutnie przepyszne. Idealne na piknik lub drugie śniadanie w parku. Dodatek jogurtu sprawia, że jest niezwykle lekkie, a jednocześnie przyjemnie wilgotne, cynamon zaś nadaje cudnego koloru i aromatu. Mi najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub herbaty, a Zuzi z jej ulubionym sokiem jabłkowym.
Polecam :)
* kolejny świetny przepis Rachel Allen z „Cakes”
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
225g mąki samo-rosnącej (jeżeli nie macie do niej dostępu, możecie ją przygotować korzystając z tych wskazówek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego cynamonu
75g mielonych migdałów (ja dałam 100g)
100g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
50g płynnego miodu
250ml jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
150ml oleju rzepakowego
Dodatkowo:
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon przesiej do dużej miski. Dodaj mielone migdały i wymieszaj dokładnie.
Jajka roztrzep w osobnym naczyniu. Dodaj do nich miód, jogurt oraz olej i wszystko dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj krótko, do połączenia składników.
Przełóż masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piecz około 35 minut lub do tzw suchego patyczka w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez 10 minut w formie, po czym przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.
Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/04/30/cynamonowe-ciasto-jogurtowe