ßßß
Składniki :1 szklanka mąki pszennej200 g jogurtu naturalnego1 jajko3 łyżki stołowe cukru lub miodu2 jabłka średniej wielkości np. antonówki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonukilka kropel cytryny2 łyżki oleju do ciasta oraz olej do smażeniaSposób przygotowania:Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (jak do sałatki jarzynowej).Mąkę wymieszać w misce z proszek do pieczenia oraz cynamonem. Dodać jogurt, jajko, sok z cytryny, olej oraz pokrojone jabłka, po czym starannie wymieszać.Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju, nakładać ciasto porcjami za pomocą łyżki tworząc owalne placuszki. Smażyć na wolnym ogniu po około 2 minuty na każdą ze stron.Placuszki można serwować z konfiturą owocową bądź polane miodem.