Wykonanie
Marzyło mi się wczoraj jakieś ciasto z
jabłkami… albo z kremem, bo jednak łasuch jestem :) Ostatecznie
jabłka wygrały, bo akurat miałam ich sporo do wykorzystania i nie chciałam, żeby się zepsuły :) Zresztą, takie proste ciasta zawsze kojarzą mi się z domem, bo mama często na niedzielę piekła takie proste, „zwykłe” ciasta, a to z
owocami, a to z
makiem i
kakao. Jeszcze wtedy ucierała je takim wałkiem z okrągłą końcówką w dużej misie, a my podjadaliśmy ucieszeni jeszcze surowe ciasto. Po upieczeniu najlepiej smakowały z
kubkiem kakao lub szklanką
mleka. Do dziś mam do nich ogromny sentyment i chętnie sięgam po podobne przepisy.Ciasto, które jest podstawą tego jabłecznika jedliśmy już w kilku różnych odsłonach – samo, oprószone tylko
cukrem pudrem, ze
śliwkami, a nawet z
owocami leśnymi. Za każdym razem smakuje wybornie. Nie zawodzi. Jest proste i super szybkie w wykonaniu, przyjemnie wilgotne i na tyle gęste, że żadne
owoce nie opadają w nim na dno.Polecam :)* przepis zaczerpnęłam z tej strony i dostosowałam lekko do swoich potrzebSkładniki na dużą, prostokątną formę:295g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 – 2 łyżeczki
cynamonu (do smaku)100g drobnego
cukru do wypieków (jeśli
jabłka są słodkie można dać trochę mniej)2 łyżki
cukru z
wanilią (lub opakowanie
cukru waniliowego)2 duże
jajka50g płynnego
miodu150ml
oleju rzepakowego1 szklanka
jogurtu naturalnego (gęstego, najlepiej greckiego)ok. kilograma
jabłekDodatkowo:
cukier puder lub gruby kryształ do oprószeniaWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obierz i pokrój w duże kawałki.
Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
cynamon przesiej. Dodaj
cukier oraz
cukier z
wanilią, wymieszaj i odstaw.
Olej,
jajka,
miód i
jogurt roztrzep widelcem do połączenia. Wlej do przygotowanych suchych składników i wymieszaj szybko, do połączenia składników.Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj gęsto
jabłka.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez około 30 minut (do tzw suchego patyczka).Studź na kratce.Jeśli chcesz posypać jabłecznik grubym
cukrem, zrób to zanim wystygnie. Jeśli wolisz
cukier puder, zaczekaj aż będzie przestudzony.Smacznego :)