ßßß Cookit - przepis na Placki z jabłkiem

Placki z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Przepis powstał z potrzeby chwili. Placki z jabłkiem na mące pełnoziarnistej, zwane również racuchami, są dobrym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie do pracy/szkoły lub podwieczorek/deser w tygodniu. Idealna opcja dla wszystkich zabieganych, lubiących domowe jedzenie. Robi się je szybko i łatwo.
Print Recipe
Danie Desery, Śniadania
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Placki z jabłkiem
Print Recipe
Danie Desery, Śniadania
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
250 g mąki pełnoziarnistej(pszennej, gracham, żytniej)
50 g mąki pszennej
250 ml maślanki
2 szt. jajek(M lub L)
50 ml oleju rzepakowego(może być oliwa lub rozpuszczone masło)
3 łyżki miodu(naturalnego)
1 łyżeczka cukru waniliowego(można dodać ekstraktu waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szt. pomarańczy(starta skórka i wyciśnięty sok)
1 szt. jabłka(duże lub 2 małe)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu(opcjonalnie)
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki, a te na połówki. Następnie kroimy na plasterki o grubości około 3-4 mm.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka. Odstawiamy na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię.
Placki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (olej dodaliśmy do ciasta). Smażymy na średnim ogniu, powoli by się nie przypaliły i nie były surowe w środku).
Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/placki-z-jablkiem