Wykonanie
Przepis powstał z potrzeby chwili. Placki z
jabłkiem na
mące pełnoziarnistej, zwane również racuchami, są dobrym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie do pracy/szkoły lub podwieczorek/deser w tygodniu. Idealna opcja dla wszystkich zabieganych, lubiących domowe jedzenie. Robi się je szybko i łatwo.
Print RecipeDanie Desery, ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania3 osoby 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania3 osoby 10 minutCzas gotowania20 minut
Placki z
jabłkiemPrint RecipeDanie Desery, ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania3 osoby 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania3 osoby 10 minutCzas gotowania20 minutSkładniki250 g
mąki pełnoziarnistej(pszennej, gracham, żytniej)50 g
mąki pszennej250 ml
maślanki2 szt.
jajek(M lub L)50 ml
oleju rzepakowego(może być
oliwa lub rozpuszczone
masło)3 łyżki
miodu(naturalnego)1 łyżeczka
cukru waniliowego(można dodać ekstraktu
waniliowego)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szt.
pomarańczy(starta skórka i wyciśnięty sok)1 szt.
jabłka(duże lub 2 małe)1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu(opcjonalnie)Porcje: osobySposób przygotowania
Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki, a te na połówki. Następnie kroimy na plasterki o grubości około 3-4 mm.Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy pokrojone
jabłka. Odstawiamy na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię.Placki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (
olej dodaliśmy do ciasta). Smażymy na średnim ogniu, powoli by się nie przypaliły i nie były surowe w środku).Podajemy z
cukrem pudrem lub
dżemem.Share this Recipe