Wykonanie
Mam nieodparte wrażenie, że ciast na
jogurcie nigdy Wam dość :-). A tymbardziej dobrych, wilgotnych, niezawodnych i bez dodatku
masła. Trafiłam w końcu na przepis, który pokochałam. W ciągu ostatnich kilku dni piekłam je kilkakrotnie. W tortownicy, w dużej blaszce, z
owocami... Zawsze się udawało. Do wykonania najlepszego ciasta na
jogurcie nie potrzebujecie miksera, składniki wystarczy wymieszać krótko widelcem. Ciasto jest bardzo lekkie i smakuje wyśmienicie. Jutro zapraszam Was na blog, by zobaczyć to ciasto, w lekko zmodyfikowanym przepisie, ze
śliwkami.Składniki:220 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
cynamonu75 g zmielonych
migdałów100 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka50 g płynnego
miodu lub golden
syrupu1 szklanka (250 ml)
jogurtu naturalnego (najlepsze ciasto otrzymałam na
jogurcie greckim)150 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego
cukier puder, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
cynamon,
migdały - przesiać, odłożyć.Do większego naczynia wbić
jajka, dodać
miód,
jogurt,
olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste).Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 minut, ale zazwyczaj dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć
cukrem pudrem i podawać.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "
Cake" Rachel Allen .