ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe ciasto jogurtowe

Cynamonowe ciasto jogurtowe

nazwa

Wykonanie

Mam nieodparte wrażenie, że ciast na jogurcie nigdy Wam dość :-). A tymbardziej dobrych, wilgotnych, niezawodnych i bez dodatku masła. Trafiłam w końcu na przepis, który pokochałam. W ciągu ostatnich kilku dni piekłam je kilkakrotnie. W tortownicy, w dużej blaszce, z owocami... Zawsze się udawało. Do wykonania najlepszego ciasta na jogurcie nie potrzebujecie miksera, składniki wystarczy wymieszać krótko widelcem. Ciasto jest bardzo lekkie i smakuje wyśmienicie. Jutro zapraszam Was na blog, by zobaczyć to ciasto, w lekko zmodyfikowanym przepisie, ze śliwkami.
Składniki:
220 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
75 g zmielonych migdałów
100 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
50 g płynnego miodu lub golden syrupu
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepsze ciasto otrzymałam na jogurcie greckim)
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały - przesiać, odłożyć.
Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste).
Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 minut, ale zazwyczaj dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Cake" Rachel Allen .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/cynamonowe-ciasto-jogurtowe