Wykonanie
Bardzo się pospieszyłam z przygotowaniem wpisu, aby ciasto
śliwkowe na
jogurcie było u Was na weekend :-). Wydaje sie całkiem zwykłe, ale bardzo je lubimy, a dzieci uwielbiają wersję ze
śliwkami. Wskazówki identyczne jak w
cynamonowym cieście
jogurtowym . Ciasto jest gęste, dlatego
owoce nigdy nie opadają na dno. Wiem, że Wam posmakuje i polecam je wypróbować z różnymi
owocami :-).Składniki:295 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej100 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka50 g płynnego
miodu lub golden
syrupu1 szklanka (250 ml)
jogurtu naturalnego (najlepsze ciasto otrzymałam na
jogurcie greckim)150 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego
cukier puder, do oprószenia1 kg
śliwek (lub więcej!)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier - przesiać, odłożyć.Do większego naczynia wbić
jajka, dodać
miód,
jogurt,
olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać (w miarę gęsto) odpestkowane
śliwki, rozcięciem ku górze. Ciasto można piec również w większej prostokątnej blaszce. Im mniej ciasta a więcej
śliwek, tym smaczniejsze :-).Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut, ale zazwyczaj dłużej (zależy to od
owoców), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć
cukrem pudrem i podawać.Smacznego :-).
Piekłam je również w tortownicy o średnicy 25 cm. Wolimy jednak większe blaszki prostokatne, na które zmieści się więcej
owoców!
Źródło inspiracji - "
Cake" Rachel Allen .