Wykonanie
Przepyszne ciasto do porannej, niedzielnej
kawy. Wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe, tuż po upieczeniu. Uwielbiam kiedy Anetka mi je robi – Karol.Składniki:300 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
cukru2
jajka50 g płynnego
miodu250 ml ( szklanka )
jogurtu naturalnego150 ml
oleju0,5 kg
śliwekcukier puder do oprószeniaPrzygotowanie:Suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sodę wymieszać razem w małej misce. Do większego naczynia wbić
jajka, dodać
olej,
jogurt,
miód i wszystko razem wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche składniki i mieszać widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji ( mieszać tylko w jedną stronę ). Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto ( lekko wyrównać ), układać wypestkowane
śliwki, przekrojone na pół i lekko oprószone
brązowym cukrem. Piec w temperaturze 175 stopni około 55 minut do suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w blaszce, przełożyć na paterę, jeszcze ciepłe posypać
cukrem pudrem. Smacznego !