ßßß
Nie wiem jak Wy, ale ja regularnie zarzekam się, że przejdę w końcu na dietę i regularnie łamię to postanowienie skuszona jakimś cudnie wyglądającym ciastem, deserem, czy świeżymi bułeczkami :) Co prawda Mąż uparcie twierdzi, że wyglądam bosko, ale zaczynam mieć podejrzenia, że boi się, iż moja dieta odbije się na ilości ciast i słodkości, które przypadną jemu w udziale ;)Tak czy owak od czasu do czasu wybieram tak zwane mniejsze zło, czyli wypieki z typu odchudzonych, odcukrzonych i innych takich. Jakieś pozory trzeba zachowywać :PTym razem ustępstwem jest użycie mąki pełnoziarnistej zamiast tortowej oraz stosunkowo niewielka ilość masła i spory dodatek jogurtu naturalnego. Mimo tych wszystkich zamienników, ciasto nie traci na atrakcyjności. Wręcz przeciwnie – jest wilgotne, aromatyczne i cudnie czekoladowe. Dodatek mąki pełnoziarnistej daje mu lekko orzechowego posmaku, który świetnie się komponuje z gorzką czekoladą. Mąż jest zachwycony :)Polecam :)* kolejny przepis mojej nowej ulubienicy Rachel Allen z „Cakes”Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:125g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 2000)1 łyżeczka sody1/4 łyżeczki soli50g gorzkiej czekolady, posiekanej50g miękkiego niesolonego masła200g ciemnego cukru muscovado (można dać mniej, bo ciasto jest dosyć słodkie)2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150ml jogurtu naturalnego (w oryginale kwaśnej śmietany)Dodatkowo:kakao do oprószenia ciastaWykonanie:Mąkę, sodę oraz sól przesiej i odłóż. Na sitku lub w przesiewaczu zostaną na pewno otręby z mąki, po prostu wrzuć je do misy z suchymi składnikami i zamieszaj.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia.Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj stopniowo roztrzepane jajka oraz ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając. Wmieszaj roztopioną czekoladę.Na koniec dodaj suche składniki oraz jogurt i zamieszaj do połączenia składników.Przełóż masę do formy do pieczenia (dno wyłóż papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25 – 30 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.Po wyjęciu pozostaw w formie przez 10 minut, po czym delikatnie oddziel brzeg ciasta od formy i przenieś ostrożnie na kratkę. Pozostaw do całkowitego przestudzenia.Podawaj oprószone kakao.Smacznego :)