ßßß
Składniki:115 gram miękkiego masłapół szklanki oleju300 gram drobnego cukru do wypieków (można użyć zwykłego)łyżeczka ekstraktu z waniliiłyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli2 jajkapół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego300 gram mąki pszennej30 gram kakao2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach100 gram gorzkiej posiekanej czekoladyNa wierzch:100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała)Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto.Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle miksując. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać kakao i czekoladą (drobno pokrojoną), wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać cukinie i wmieszać ja w ciasto. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica 24), piec w 160 stopniach przez około 60 minut (u mnie piekło się 75 minut)bądź do suchego patyczka.