ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z niespodzianką

Ciasto czekoladowe z niespodzianką

nazwa

Wykonanie

To moje drugie podejście do tego ciasta. Za pierwszym razem coś poszło nie tak ale postanowiłam dać mu drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje, ale zupełnie nie potrzebnie. Jak dla mnie miało jedną wielką "wadę" szybko zniknęło ze stołu;) Aa zapomniałabym, pewnie zastanawiacie się, co jest tą niespodzianką, a no już mówię, to dodatek cukinii:) Tak cukinii, nie pomyliłam się;) Przepis pochodzi ze strony King Arthur flour , znaleziony na Moje Wypieki . U mnie z lekkimi zmianami. Serdecznie polecam;)
Składniki:
115 gram miękkiego masła
pół szklanki oleju
300 gram drobnego cukru do wypieków (można użyć zwykłego)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 gram mąki pszennej
30 gram kakao
2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
100 gram gorzkiej posiekanej czekolady
Na wierzch:
100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała)
Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto.
Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle miksując. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać kakao i czekoladą (drobno pokrojoną), wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać cukinie i wmieszać ja w ciasto. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica 24), piec w 160 stopniach przez około 60 minut (u mnie piekło się 75 minut)bądź do suchego patyczka.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/08/ciasto-czekoladowe-z-niespodzianka.html