ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

nazwa

Wykonanie

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które dzięki cukinii jest cudownie wilgotne i mięciutkie nawet na trzeci dzień (specjalnie schowałam kawałek, gdy zobaczyłam że na drugi dzień jest jak świeżo upieczone - chciałam się przekonać, czy kolejnego dnia też takie będzie). Dodatek cukinii może wzbudzać mieszane uczucia, ale zapewniam, że nic a nic jej nie czuć! Gorąco polecam!
SKŁADNIKI: (forma ok 22x33 cm)
115g miękkiego masła
1/2 szkl oleju
250g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/2 szkl gęstej śmietany (u mnie 18%) lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
35 dag cukini bez skórki
60 g czekolady (u mnie mleczna z orzechami)
1. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać po trochu olej, a następnie kolejno cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, sól, jajka, śmietanę, mąkę i kakao.
2. Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach, czekoladę posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok 50-55 minut w 160*C.
Można polać polewą czekoladową - ja rozpuściłam pozostałe 40 g czekolady i polałam nią ciasto, a dodatkowo posypałam cukrem pudrem.
Inspiracja: Moje Wypieki
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/08/ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html