Wykonanie
Smakowity
mus owocowy z przepisu mojej Mamy. Idealny do wykorzystania zalegających w koszyku z
owocami jabłek. Dodatek
żurawiny nadaje mu charakteru, a fakt, że jest szybki i naprawdę prosty w przygotowaniu, jest chyba najlepszą zachętą do zrobienia go.Świetny do ciast, deserów, a nawet na kanapkę. Nasza Zuzia pasjami wsmarowuje go w naleśniki :) Sklepowe musy nie mają przy nim szans.Polecam :)Składniki:ok. 2kg
jabłek (najlepiej słodkich)ok. 500g
żurawiny (może być mrożona)1 szklanka
cukru (lub więcej/mniej do smaku)Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz i pokrój np. w ósemki.
Żurawinę przepłucz.Wszystko wrzuć do garnka, dodaj ok. pół szklanki
wody (tak, żeby zakryła dno) i duś pod przykryciem, aż
owoce zmiękną i puszczą
soki.Pod koniec gotowania dodaj
cukier do smaku (jeśli wybierzesz słodką odmianę
jabłek, nie będziesz potrzebować dużo
cukru i mus będzie jeszcze zdrowszy).By uzyskać konsystencję musu, całość zblenduj.Nakładaj gorące do słoików, zakręć i odłóż do przestygnięcia.Smacznego :)