Wykonanie
To moje tegoroczne odkrycie. Sama nie wiem dlaczego wcześniej nie robiłam takiego
dżemu. Wersję
jabłkową robię co roku, od dawna też lubię połączenie
jabłek i
żurawin. A dżem? Mój syn wyjadał jeszcze gorący z garnka. W prawdzie robiłam go już jeszcze przed rozpoczęcie Różowej Akcji Szarlotka, ale już podczas robienia, pomyślałam, że będzie jak znalazł.
Składniki:3 kg
jabłek250 g
żurawiny500 g
cukruWykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy na cząstki.
Żurawinę przebieramy i przepłukujemy. Do garnka o grubym dnie wkładamy
jabłka i
żurawinę. Polewamy odrobiną
wody i gotujemy, aż
owoce się rozpadną. Pod koniec dodajemy
cukier, mieszamy i chwilę dalej dusimy (polecam pod przykryciem, bo masa strzela). Gorący
dżem wkładamy do czystych, wyparzonych słoiczków (moje pieką się w piekarniku w 140 stopniach przez około 30 minut) i zakręcamy wygotowanymi przykrywkami. Odwracamy do góry dnem na kilkanaście minut.
/wydrukuj przepis/