Wykonanie
« Kruche ciasto z
rabarbarem i
żurawinąPancakes z
bitą śmietaną i
malinami »Niekiedy wystarczy połączyć swoje ulubione składniki, nawet nie zachowując proporcji, a obiad wyjdzie jak mistrzostwo świata! Jak już wiecie, kocham takie dania, szczególnie w gorące dni jak dziś, kiedy nie chce się stać przy garach.Składniki (2 osoby)– szklanka surowego pęczaku– garść ugotowanego
bobu– około 150g parzonego
bekonu– 2
jajka– 2 łyżki
masła– ząbek
czosnku– odrobina
oleju–
sól i
pieprzPęczak gotujemy w litrze wrzącej
wody do miękkości – około 15 minut. Odcedzamy, odstawiamy.
Bób obieramy ze skórek.
Bekon kroimy na plasterki, następnie mniejsze kawałki i podsmażamy do zrumienienia na suchej patelni. Na tę samą patelnię dodajemy
masło oraz posiekany
czosnek, następnie dodajemy do całości
bób i pęczak, mieszamy składniki ze sobą. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Na drugiej patelni, na odrobinie
oleju smażymy
jajko sadzone. Doprawiamy
solą,
pieprzem. Podajemy na stół!Omnomnom!