Wykonanie
Dziś przedstawiam kolejne
śniadaniowe danie, które bez pośpiechu przygotowuję w leniwe niedzielne poranki. Już kiedyś pokazywałam
jajka z
porami i
łososiem zapiekane w kokilkach, dziś postanowiłam przygotować prostszą wariację tego dania nie wymagającą zapiekania.
Jajko z
porami stanowi idealne połączenie, a
bekon z kolei bardzo dobrze komponuje się z
porami. Dlatego też postanowiłam połączyć te trzy składniki dzięki
czemu powstało bardzo smaczne i sycące danie. Polecam!

Składniki :3-4
pory2 ząbki
czosnkułyżka
masłasól,
pieprz4 plastry
bekonu4
jajka
Przygotowanie :Na patelni roztopić
masło.
Pory pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na
maśle razem z
czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Smażyć do czasu aż
pory zmiękną, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością
wody i poddusić pod przykryciem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.W międzyczasie plastry
bekonu mocno zgrilować aż będą przypieczone i chrupiące. Pokroić je w kostkę i dodać do usmażonych
porów, wymieszać aby warzywa dobrze połączyły się z
mięsem. Następnie rozgarnąć
pory w czterech miejscach i wbić tam
jajka. Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż
białka się zetną. Natychmiast podawać.

Smacznego !