ßßß Cookit - przepis na Bób, pęczak, bekon, sadzone jajo – szybki letni obiad

Bób, pęczak, bekon, sadzone jajo – szybki letni obiad

Wykonanie

« Kruche ciasto z rabarbarem i żurawiną
Pancakes z bitą śmietaną i malinami »
Niekiedy wystarczy połączyć swoje ulubione składniki, nawet nie zachowując proporcji, a obiad wyjdzie jak mistrzostwo świata! Jak już wiecie, kocham takie dania, szczególnie w gorące dni jak dziś, kiedy nie chce się stać przy garach.
Składniki (2 osoby)
– szklanka surowego pęczaku
– garść ugotowanego bobu
– około 150g parzonego bekonu
– 2 jajka
– 2 łyżki masła
– ząbek czosnku
– odrobina oleju
sól i pieprz
Pęczak gotujemy w litrze wrzącej wody do miękkości – około 15 minut. Odcedzamy, odstawiamy. Bób obieramy ze skórek. Bekon kroimy na plasterki, następnie mniejsze kawałki i podsmażamy do zrumienienia na suchej patelni. Na tę samą patelnię dodajemy masło oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy do całości bób i pęczak, mieszamy składniki ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni, na odrobinie oleju smażymy jajko sadzone. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy na stół!
Omnomnom!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/07/bob-peczak-bekon-sadzone-jajo-szybki-letni-obiad