Wykonanie
«
Sałatka cesarskaTatar
śledziowy »Nie znalazłam przepisu na piernik, który zadowalałby mnie w 100%, jeżeli chodzi o prostotę i szybkość wykonania. Tak więc pomieszałam kilka receptur… i wyszło przesmacznie!
Składniki (mała keksówka):– około 300-400g
mąki– szklanka
cukru– szklanka
mleka– pół kostki
masła–
jajko– łyżeczka
proszku do pieczenia– łyżeczka czubata
kakao– laska
cynamonu–
laska wanilii– gwiazdka
anyżu– cała
gałka muszkatołowa– dwa ziarna
kardamonu– kawałek świeżego
imbiru– dowolne
bakalie do środka (
żurawina,
śliwki,
rodzynki)– 1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady– garść
migdałów do posypania
Do rondelka wrzucamy
masło, dodajemy
mleko i
cukier. Wstawiamy na mały ogień.Następnie przyprawiamy:odrobinę
cynamonu ścieramy na tarce i wrzucamy do „masy”; to samo robimy z gałką. Ziarna
kardamonu obieramy z zielonej łupiny i wrzucamy do garnka. Na koniec dodajemy pozostałe
przyprawy i czekamy, aż masa nam się zagotuje – pamiętajcie o małym ogniu, aby uwolnił się aromat.Jeżeli to zbyt skomplikowane,
przyprawa piernikowa rozwiąże zadaniePo zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia – mieszamy od czasu do czasu.
Kiedy masa przestygnie, dodajemy
mąkę,
jajko,
kakao i wyrabiamy na jednolitą konsystencje. Dodajemy ulubione
bakalie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni. Pieczemy około godziny.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę, polewamy nią ciasto i ozdabiamy
migdałami.
Smacznego!