ßßß Cookit - przepis na Pappardelle w sosie z brie i brokułami, podane z grillowanym kurczakiem

Pappardelle w sosie z brie i brokułami, podane z grillowanym kurczakiem

nazwa

Wykonanie

« Pierś z kurczaka z gorgonzolą zapiekana w szynce parmeńskiej
Zupa tajska »
To idealne danie na kolację we dwoje 😉 A może by tak jutro zrobić je mężczyźnie, który obdaruje Was kwiatami?
Składniki (dwie porcje):
– 2 piersi z kurczaka
makaron pappardelle
brokuł
– 300ml śmietanki 30%
ser brie nadziewany pesto i cebulką (kupiłam w Lidlu, jednak z powodzeniem można zastąpić brie z dodatkiem pesto i drobno posiekaną cebulką)
– łyżka masła
– łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
– 2 ząbki czosnku
Mięso
Pierś oczyszczamy, lekko rozbijamy i marynujemy w oliwie z oliwek, ziołach prowansalskich i czosnku. Odstawiamy na 30 minut. Na funkcji grill opiekamy mięso w piekarniku przez około 15 minut – 7 z jednej, 7 z drugiej strony.
Sos i makaron
Na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera. Do sosu dodajemy różyczki obgotowanego brokuła oraz ugotowany wcześniej makaron.
Kurzaka kroimy na kawałki. Podajemy oprószone pieprzem i solą.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/03/pappardelle-w-sosie-z-brie-i-brokulami-podane-z-grillowanym-kurczakiem