« Pierś z kurczaka z gorgonzolą zapiekana w szynce parmeńskiejZupa tajska »To idealne danie na kolację we dwoje 😉 A może by tak jutro zrobić je mężczyźnie, który obdaruje Was kwiatami?Składniki (dwie porcje):– 2 piersi z kurczaka– makaron pappardelle– brokuł– 300ml śmietanki 30%– ser brie nadziewany pesto i cebulką (kupiłam w Lidlu, jednak z powodzeniem można zastąpić brie z dodatkiem pesto i drobno posiekaną cebulką)– łyżka masła– łyżka oliwy z oliwek– sól i pieprz– 2 ząbki czosnkuMięsoPierś oczyszczamy, lekko rozbijamy i marynujemy w oliwie z oliwek, ziołach prowansalskich i czosnku. Odstawiamy na 30 minut. Na funkcji grill opiekamy mięso w piekarniku przez około 15 minut – 7 z jednej, 7 z drugiej strony.Sos i makaronNa patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera. Do sosu dodajemy różyczki obgotowanego brokuła oraz ugotowany wcześniej makaron.Kurzaka kroimy na kawałki. Podajemy oprószone pieprzem i solą.Smacznego!