Wykonanie
« Lekka
sałatka z
rukola, ,
szynka, parmenska, ,
mozzarella, i
suszonymi pomidoramiTortilla z
kurczakiem, warzywami i
sosem czosnkowym »Wracając ze spaceru dostrzegłam stragan z
truskawkami. Kiedy tylko je zobaczę i poczuję ich zapach – muszę kupić. Nabyłam kilo. Zjadłam kilka i pomyślałam o cieście
truskawkowym. No tak, ale w lodówce nie miałam
jajek. Sklepy zamknięte… Zaczęłam przeszukiwać internet wpisując w wyszukiwarce frazę „ciasto bez jajek”. Znalazłam kilka przepisów. Z każdego po trochu i wyszło autorskie ciasto z
truskawkami bez
jajekSkładniki– 1,5 szklanki
mąki– 0,5 szklanki
cukru– szklanka
mleka– 2 łyżeczki
sody– 2 łyżeczki
cukru waniliowego– 5 łyżek
olejuMieszamy składniki, wlewamy do formy i na ciasto kładziemy
truskawki.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 -40 minut – w zależności od piekarnika 😉
Ciasto bez jaj? I owszem!Smaczne, ale też nie wyśmienite.
Smacznego!!!