Wykonanie
No i co tu zrobić jak jedno dziecko prosi o robienie muffinek a drugie o budyń? Całe szczęście, że wcześniej zajrzałam tutaj . Mój przepis zupełenie inny, ale pomysł na niespodziankę z budyniu to rewelacja. Muffinki z tych bardzo wilgotnych - a przecież o to chodzi.
Składniki mokre:90 ml
oleju250 ml
mleka1
jajko1 rozgnieciony
bananSkładniki suche:250 g
mąki175 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodySkładniki na masę budyniową:1 opakowanie budyniu250 ml
mlekaWykonanie:Przygotować
budyń według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml
mleka dać tylko połowę. Pozostawić do ostygnięcia . Składniki suche i mokre wymieszać oddzielnie a następnie dodać mokre do suchych i lekko połączyć.Do foremek muffinkowych nakładać po łyżce ciasta, na to 1 łyżeczkę ostudzonej (nie musi być bardzo zimna, moja była dość ciepła) masy budyniowej i znowu ciasto muffinkowe. Na wierzch można położyć kawałeczki
banana. Piec w temp 200 stopni przez 20 minut.Smacznego. Tylko uwaga - masa budyniowa jest bardzo gorąca :)/wydrukuj przepis/