Wykonanie
Czas leci nieubłaganie. Za nami ponad połowa września. Liście z drzew zaczęły opadać z zaskakującym tempie, jakby gdzieś się spieszyły. Jesień i całe te zimne i pochmurne dni najbardziej kojarzą mi się z takimi
owocami jak
gruszka właśnie bądź
śliwka. Wiem, że coś w tym roku jej nie było, ale uwierzcie mi, że postaram się to nadrobić :)Muffinek też dawno nie było, więc akurat dobrze nam się złożyło. Koniecznie musicie je zrobić, bo tylko z
gruszkami będą smakowały tak idealnie. Mają niesamowity aromat. Ich zapach podczas pieczenia roznosi się po całej kuchni i nie tylko, ale sprawdzicie sami..Składniki:250g
gruszek (2 średnie)260g
mąki2 łyżeczki
sodki Prymat1
jajko80g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego60ml
oleju roślinnego120g
jogurtu naturalnego150g
mlekaPrzygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobniejszą kostkę. Odstawiamy.Suche składniki mieszamy ze sobą.
Jajko,
mleko,
jogurt i
olej łączymy ze sobą i dodajemy do suchych składników. Na koniec wsypujemy
gruszki i wszystko ponownie mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek lib papilotek.Pieczemy przez 40 min w temperaturze 180stopni.