Wykonanie
W tym roku na liście podstawowych zakupów znajdują się
gruszki. To za sprawą starszej córki, która je uwielbia i może zjeść na prawdę sporą ilość. Poza tym uwielbiam słuchać kiedy patrząc na paterę ze świeżymi
owocami mówi: "Mami ggguucha, sie!!" co w wolnym przekładzie oznacza: Mamo, chcę
gruszkę :))
Gruszek, więc ci u nas dostatek. Dlatego też gościom serwuję czasem takie muffiny z
gruszką :DPyszne, zdrowe i szybkie. Z przepisu, który zawsze wychodzi.
Składniki na 14 sztuk:250 g
gruszek2 łyżki
soku cytrynowego250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajko125 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego80 ml
oleju250 g
jogurtu naturalnegoPiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Gruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę i skropić
sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
sodą.
Jajko rozmącić, dodać je do
mąki razem z
cukrem,
olejem,
jogurtem,
cukrem waniliowym i pokrojonymi
gruszkami. Foremki napełnić
ciastem. Piec ok 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po ostudzeniu i wyjęciu z foremek posypać
cukrem pudrem.